Kalender Oktober 2020

07-03 t/m 31-10: Biezonder Hoed - Textiel met een verhaal

Naam evenement

Biezonder Hoed - Textiel met een verhaal

Datum begin

2020-03-07

Datum einde

2020-10-31

Tijden

zie website

Omschrijving

Biezonder Hoed is Zeeuws voor bijzondere kledingstukken en kleding, maar ook voor ‘bijzonder goed’. Vrijwilligers van het museum zijn het museumdepot ingedoken en stelden deze bijzondere expositie samen. Ook particulieren droegen ‘hoed’ hun stofje bij.

U ziet er fraaie originelen van kledingstukken die hier ooit gemaakt en gedragen werden en tientallen jaren, tot wel meer dan honderd jaar, zorgvuldig bewaard zijn gebleven.
We tonen ook een heleboel handwerktechnieken, ruim voorzien van voorbeelden en informatie. Daarbij kijken we naar zowel de redenen voor als naar de inhoud van het schoolvak Nuttige Handwerken zoals dat in de 19e eeuw werd ingevoerd. Ook kijken we naar de creatieve kant daarvan.
Uiteraard komt de Land-van-Axelse streekdracht op meerdere manieren aan bod.
We laten zien hoe ooit de was werd gedaan, natuurlijk met de bijbehorende attributen en uiteraard ook met toenmalig wasgoed aan de lijn.
Verder besteedt het museum op bijzondere textiele wijze aandacht aan 75 jaar vrijheid. In dit onderwerp komen begrippen als duurzaamheid, creativiteit en hun relatie tot vrijheid op boeiende wijze samen.

Rode draad door de hele expositie heen is het verfraaien, verstellen en verzorgen van textiel in kleding en huishouding.
Het woord duurzaamheid werd destijds niet genoemd, het begrip was een vanzelfsprekendheid waar we vandaag nog wijze lessen uit kunnen leren.

Een ontwapenende, leuke expositie die jong en oud aan het denken zet!

Tot ziens in Museum Het Warenhuis

Locatie

Axel, Markt 2

Website of Facebook pagina

https://www.hetwarenhuis.nl/nl/agenda/?id=497

Organisator

Museum Het Warenhuis

E-mail voor meer info

info@hetwarenhuis.nl

 

Staat uw evenement er nog niet bij? Geef het door via het aanmeldformulier.